Tények és tévhitek a táplálkozásról
(VIII. rész –
A gyümölcsök)
15
JANUÁR, 2019
Táplálkozás
A zöldségek és gyümölcsök kihagyhatatlan elemei táplálkozásunknak. Ebben a gyümölcsökről szóló cikkben mélyebben megismerheted a különböző fajtáikat és megtudhatod melyiket miért érdemes fogyasztani.
A gyümölcsökről
Általánosságban véve a növények olyan édes, húsos termését nevezzük gyümölcsnek, amit leginkább nyersen, frissen fogyasztunk.
A gyümölcsöket több kategóriára is bonthatjuk – a két fő kategóriát a termesztés helye alapján elkülönítjük mérsékelt övi gyümölcsöknek, ill. déligyümölcsöknek.
A mérsékelt övi gyümölcsök közé tartoznak olyan gyümölcsök, mint az alma, az eper, a kivi, a körte vagy a szilva. Ide sorolandó továbbá az ezeken a területeken található vadgyümölcsök, mint a cseresznye, a meggy vagy az áfonya.
A déligyümölcsök közé tartoznak a (számunkra legalábbis mindenképp) egzotikusabbnak számító gyümölcsök, mint az ananász, a datolya, a gránátalma vagy a banán.
Miért érdemes gyümölcsöket fogyasztani?
Mielőtt rátérnénk a különböző gyümölcsökre külön-külön, nézzük meg általánosságban mit kell tudni a gyümölcsök jótékony hatásairól.
A gyümölcsök rengeteg vitamint (leginkább C-és A-vitamint), ásványi anyagot, rostot és nyomelemet tartalmaznak. Csökkentik a rossz és növelik a jó koleszterin szintet, valamint kimondottan jó eredményeket mutatnak a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
A déli gyümölcsök alapvető közös tulajdonsága, hogy igen magas a C-vitamin, ill. a folsav-, és rosttartalmuk.
Vizsgáljuk meg most kicsit konkrétabban a különböző gyümölcsöket!
Alma
A héjában antioxidánsok találhatóak, rosttartalma segíti az emésztést, flavonoidtartalma szervezet védő funkciókat lát el.
Ananász
Bromelin enzim tartalma miatt emésztési zavarokra kiváló
Banán
Nagyon magas mennyiségben tartalmaz A-vitamint, vasat és káliumot. Vigyázni kell azonban vele, mert nagyon sok szénhidrátot is tartalmaz – hízlal.
Citrom
Koleszterincsökkentő, vértisztító, bélféreghajtó és puffadásgátló hatással bír. Kiváló a vírusok és baktériumokkal szemben.
Cseresznye
Fogszuvasodás gátló hatással bír.
Csipkebogyó
Remek antioxidáns, emellett B1-, B2-, K-vitamint is nagyobb mennyiségben tartalmaz.
Erdei gyümölcsök (áfonya, egres, eper, málna, szeder, ribizli)
C-vitamin és rosttartalmuk nagyon magas, mindemellett viszont kalóriatartalmuk rendkívül alacsony.
Görögdinnye
Vízhajtó, vesetisztító, salaktalanító. Remekül méregteleníti a szervezetet.
Gránátalma
A világ egyik legjobb antioxidánsa – a benne található mennyiség háromszorosa a vörösborénak vagy a zöld teáénak. Kiváló depresszió és csontritkulás ellen is.
Grapefruit
Májtisztító hatással bír, káliumban gazdag.
Kivi
Az ananászhoz hasonlóan bromelint tartalmaz, jó antixodiáns, kiváló C-és E-vitamin tartalommal. Káliumban is gazdag.
Körte
Vitamin és ásványi anyag tartalma alacsonyabb, de az emésztés felgyorsításában, megtisztítja a vért és a légutakat, ill. meggátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását.
Őszibarack
Az egyik legmagasabb magnéziumtartalmú gyümölcs. Magas a kálium, a boron és a szeléntartalma is. Nagy hatásfokkal tisztítja a szervezetet.
Papaya
Magas A-vitamin tartalommal rendelkezik. Közel 20 féle aminosavat kimutattak benne.
Sárgadinnye
Vitaminok és ásványi anyagok igazi tárháza. Az alábbiakat mind tartalmazza: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav és C-vitamin. Menstruáció során különösen ajánlott fogyasztása – enyhíti a tüneteket.
Szeder
Remek gyógyír az emésztési problémákra, a véralvadásra, alacsony vérnyomásra.
Szilva
Erősíti az immunrendszert, és segíti az emésztést. Jó hatással van az idegrendszerre, serkenti az agyműködést.
Szőlő
Rákos betegségek megelőzése, ill. kezelése során használatos. Fogyasztó hatással is bír.
Mire figyeljünk? Avagy a gyümölcsök egyetlen káros oldala
Egyetlen szó: fruktóz. Magyarul gyümölcscukor. Minden gyümölcsben megtalálható kisebb-nagyobb mértékben – ettől olyan édes a gyümölcsök jelentős hányada. Meglepő módon a fruktózzal kapcsolatban komolyabb aggályok jelennek meg a kutatások és a tanulmányok során, mint a glükózzal, ugyanis a szervezet másképpen használja fel a fruktózt, mint a glükózt. A túlzott fruktózbevitel zsírlerakódást, azaz elhízást teremt, később akár gyulladásokhoz is vezethet.
Azonban fontos tudni, hogy ezek a tények inkább olyanok számára érdekesek, akik pl. glükózt fruktózzal szeretnének helyettesíteni, vagy tényleg túlzott mennyiségben fogyasztanak gyümölcsöket.
Vitamintartalom
Több tanulmány is bizonyította már, hogy a zöldségek és gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma rohamosan visszaesett. A 70-es évek óta a különböző gyümölcsök és zöldségek átlagosan 30-50%-kal kevesebb vitamint tartalmaznak. Eljutottunk oda, hogy ma 10x (!) annyi ilyen élelmet kell fogyasztanunk, mint 50 évvel ezelőtt. Ez természetesen annak köszönhető, hogy a minőség helyett a mezőgazdászoknak a mennyiség lett fontos, így egy életre tönkretéve a termőföldeket különböző vegyszerekkel.
Miért érdemes mégis fogyasztani őket?
A gyümölcsök önmagukban fantasztikus táplálékok, mindezektől a szomorú tényektől függetlenül. Olyan különféle, egyedi tápanyagokat tartalmaznak, amelyeket másként nehezen juttatnánk szervezetünkbe – nem beszélve arról, hogy milyen sokszínűek és milyen finomak.
Nem érdemes a vitamintartalom és a fruktóz miatt lemondani róluk.
Ha azonban csak a vitamin miatt szeretnél gyümölcsöket fogyasztani, két jobb alternatívát érdemes megfontolnod.
- Vásárolj az adott vitaminból megfelelőt, mert nagyságrenddel többet juttatsz így szervezetedbe.
- Nagyobb mennyiségben fogyassz gyümölcsöt, koncentrált formában.
Pestiesen szólva – itt jövünk mi a képbe
Próbáld ki a Sunrider növényi élelmiszereinek termékcsaládját, és hozd vissza azt az áldott állapotot magadnak, ami a 70-es évek gyümölcspiacát jellemezte.
A Sunrider speciális gyártósorain (ide kattintva olvashatsz a gyártásról) rendkívül koncentrált formában kerülnek a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásra, amit aztán Te otthon egy bögre vízzel vagy tejjel összekeverve jóízűen elfogyaszthatsz, megőrizve a természetességet és az egészséget.
Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!
Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!
Legutóbbi bejegyzéseink
Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!
Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!
Gyengéd és élvezetes méregtelenítés
Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.
Az elsavasodás
„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.