Tények és tévhitek a táplálkozásról
(XII. rész –
A halak)
15
JANUÁR, 2019
Táplálkozás
Cikksorozatunk mai részében a halakat fogjuk kivesézni (kifilézni?). A halak szerencsére már-már sérthetetlen ételnek számítanak – nem nagyon hallhatunk arról, hogy negatív információk terjedjenek róluk. Ennek természetesen megvan az oka. Hogy micsoda, az kiderül, ha tovább olvasol!
A halfogyasztásról
A halfogyasztás eredetére nem térnénk ki részletesebben, ez természetesen egészen az őskorig visszavezethető, már ebből a korból is fennmaradtak különböző halászati segédeszköz maradványok (szigony, horog, stb.)
Hazánkban a halfogyasztás sajnos nagyon alacsony statisztikákat mutat, egy magyar ember átlagos éves halfogyasztása mindössze 3-4 kg között mozog, ezzel természetesen Európában az utolsó helyen található. (A világ halfogyasztási átlaga éves szinten kb. 20 kg). A közel 4 kg elfogyasztott hal több, mint negyede ponty. A fogyasztás több, mint 40 százaléka pedig karácsony környékén történik.
Külön érdekesség, hogy mindeközben Magyarország az EU harmadik legnagyobb pontytermelő országa.
A kevés halfogyasztás egyik oka gazdasági – egy ponty TIZENKETTED annyi idő alatt éri el vágósúlyát, mint egy baromfi. A debreceni egyetem 2008-ban végzett kutatása (link: http://hakinapok.haki.hu/tartalom/2008/0702_Szucs_Istvan.pdf) arról számol be, hogy a halat nem szerető magyarok 32%-ának a szálkával, újabb 32%-ának a hal szagával, 21%-ának pedig az ízével van komoly problémája.
A halkedvelők között a legfontosabb szempont természetesen az ár, a statisztikák szerint a halak pl. csirkehúshoz képesti jelentősen magasabb árát csak a jobbmódúak engedik meg maguknak.
Miért lenne érdemes növelni ezt a számot? Miért jó a hal? Nézzük meg!
A hal jótékony hatásai
A halhús az egyik legegészségesebb élelmiszernek számít. Tulajdonságaiban nagyon hasonlít a csirkehúshoz (ha nem olvastad előző, húsokról szóló cikkünket, kattints ide!) – magas a fehérjetartalma, vitaminokban (főleg B-vitaminban) gazdag, zsírtartalma alacsony. Fontos különbség, hogy a koleszterinszintje is nagyon alacsony.
A halak legfontosabb pozitívuma azonban, hogy magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, főleg ennek köszönhetően jótékony hatással vannak a szív-és érrendszerre. Magyarországon a halálozások több, mint 50 százaléka szív-és érrendszeri probléma miatt következik be – valahol jól látható a halfogyasztási kedvvel való párhuzam.
További pozitívuma, hogy kutatások szerint jótékony hatással van az agyműködésre, a magzatfejlődésre, ill. a depresszióra is.
Édesvízi halak
A Magyarországon legkedveltebb édesvízi halak a következőek: ponty, afrikai harcsa, süllő (vagy 1,5 kg felett fogas), busa és pisztráng.
Ponty
Magas kalciumtartalommal rendelkezik, Omega-3 zsírsav és fehérjetartalma a többi halhoz képest alacsonyabb.
Afrikai harcsa
Magas D-vitamin tartalommal rendelkezik, Omega-3-ban gazdag, sokféleképpen elkészíthető haltípus. A többi halhoz képest zsírban gazdagabb.
Süllő/Fogas
Az egyik legegészségesebb az édesvízi halak közül – igen magas fehérjetartalom mellett nagyon alacsony zsírtartalommal bír.
Busa
A Magyarországon fogyasztott halak közül a legmagasabb a telítetlen zsírtartalma, miközben alapvetően a zsírtartalma alacsony.
Pisztráng
Fehérjetartalma magas, zsírtartalma halak között átlagosnak mondható. A-, B-, D-vitamin tartalma is jelentős.
Ha szálka nélküli édesvízi halat fogyasztanál, ajánljuk az afrikai harcsát, a nagyobb méretű busákat, ill. a szivárványos pisztrángot.
Tengeri halak
A leggyakrabban fogyasztott tengeri halak listája a következő: lazac, tonhal, szardínia, makréla, tőkehal, hekk. Összességében elmondható róluk, hogy nagyon jól emészthető halakról van szó. Víztartalmuk magas, így sütésnél jobban szívják magukba az olajat, érdemes nagyon óvatosan bánni így vele, és ha lehet inkább kerülni az olajos sütést (erre később még visszatérünk).
Lazac
A szívbetegségek kialakulásának megakadályozásában rendkívül jó eredményeket ért el, emiatt egyre nagyobb és nagyobb érdeklődés övezi. Omega-3 zsírsavtartalma kimagasló.
Tonhal
A lazaccal szinte teljesen megegyező tulajdonságokkal rendelkezik – magas Omega-3 és fehérjetartalom.
Szardínia
Konzervekben kapható, kalciumban és B-vitaminokban gazdag halfajta.
Makréla
Magas Omega-3 zsírtartalommal rendelkezik, zsíros húsú hal.
Tőkehal
A gyerekek és a halakat gyakran nem fogyasztók kedvence. Igazából a tőkehalak egy gyűjtőfogalmat takarnak – a fehér húsú halak összességét. Ide tartoznak többek között a kis halrudacskák is. Ízviláguk semlegesebb, nem annyira jellegzetesen halízű és jellemzően szálkátlanok.
Hekk
Magas fehérjetartalommal és alacsony zsírtartalommal bíró halféle.
Összegzés
Nagyon komolyan javasoljuk, hogyha eddig ritkán fogyasztottál halat, próbáld minél inkább beilleszteni az étrendedbe, a szíved hálás lesz érte.
Ha irtózol a szálkáktól, érdemes a cikk során említett szálkátlan halakat megkóstolnod, ill. az olyan halakat választanod, ahol könnyen eltávolíthatóak ezek a szálkák.
Ha komolyan veszed az egészséged, és hajlandó vagy rá áldozni, érdemes tengeri halakat is fogyasztanod, mert bár áruk igen magas, azért elmondhatjuk, hogy egészségügyi szempontból hatékonyabbak, mint az édesvízi társaik.
A halak olajban sütését lehetőleg kerüld, nagyon sokat veszítenek a tápanyagtartalmukból általa, próbáld inkább grillezni, párolni, stb.
Az egyetlen riasztó dolog, amit a hallal kapcsolatban olvasni lehet, az a bennük lévő higanytartalommal kapcsolatos, ez azonban csak bizonyos különleges halféléknél jelent bármilyen apró veszélyt (cápa, kardhal, aranypisztráng), a széles körben kedvelt halak esetében semmitől nem kell tartani.
Érdemes továbbá alaposan megvizsgálni, hogy honnan vesszük a halakat (ez nyilván szinte mindenre igaz), hiszen előkerültek már olyan rémtörténetek forgalmazókról, akik pl. szennyvízben tenyésztették őket.
Reméljük sok új információval gazdagodtál, halra fel!
Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!
Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!
Legutóbbi bejegyzéseink
Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!
Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!
Gyengéd és élvezetes méregtelenítés
Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.
Az elsavasodás
„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.